Valokuvaaja Helsinki. Yritys-, henkilo- ja tuotekuvaukset Uudellamaalla.
  • Etusivu
  • Portfolio
  • Yhteystiedot
  • Minun tarinani
  • Blogi
  • Etusivu
  • Portfolio
  • Yhteystiedot
  • Minun tarinani
  • Blogi
Search

Blogi  SHL-sonja lahtinen

Valokuvaaja Helsingistä. Valokuvaan juhla-, tapahtuma- sekä yrityskuvauksen lisäksi järjestän Kehopositiivisia valokuvaustapahtumia Pääkaupunkiseudulla.

Miehisiä  korkokenkiä  ja  juhlaleninkejä

4/8/2018

0 Comments

 
Nykyisin ihmiset lokeroidaan tyylilokeroihin, aatelokeroihin, sukupuolilokeroihin, seksuaalilokeroihin... jne. lista on loputon. Lokeroiden jäsenyyden saavuttaa näyttämällä tai olemalla jonkinlainen. Kun mies pitää naisten vaatteita kauniina ja haluaisi käyttää kesäisin hametta, vetää hän kumminkin uskolliset farkut jalkaansa. Voisiko tämä olla ihan ok? Voisiko miehillä olla oma mekko ja korkkari mallisto nykyäänkin?
​

Picture
Haastattelin Lapin yliopiston lehtoria ja vaatesuunnittelija Leena Mölleriä. Kysyin häneltä vaatetuksesta, jota hän on paljon tutkinut ja erikoistunut miestenvaatetukseen.

Kuinka vaatetusala pyrkii ymmärtämään ja tulkitsemaan vaatetuksen kulttuurisia ja yksilöllisiä merkityksiä?

Miesten ”pukeutumissäännöt” ulottuvat menneiden vuosisatojen taakse, joita ovat muokanneet tähän päivään sodat, infrastruktuuri, talouskriisit, kulttuuriset ja poliittiset aatteet, perhearvot ja työelämämuutokset ja viimeisimpänä sukupuolineutraalikeskustelu ja sukupuolten tasa-arvo.
 
Kuinka paljon vaatesuunnittelijat voivat huomioida työssään yksilöitä ja heidän persoonia?

Vaatetussuunnittelua tehdään kokonaisuuksina, jotka muodostavat ehyen malliston. Mallisto koostuu useimmiten erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvista vaatteista, joissa on ajankohtaan sopivat materiaalit, värit ja toiminnalliset vaatimukset. Vaatetussuunnittelijan työ perustuu asiakkaiden ja heidän tarpeidensa tunnistamiseen. He pyrkivät työssään pohtimaan tilanteita, joihin vaatetusta käytetään ja mitä sillä halutaan ilmaista. Haaste suunnittelijalla ovat asiakkaat, jotka etsivät oman näköistä, eivätkä siten ole myymälöiden tyypillisiä asiakkaita. Pienillä merkeillä ja mallistoilla on helpompi saada kuluttajat kiinnostumaan pieninä sarjoina valmistettavista ja massatuotannon ulkopuolella tarjottavista tuotteista. Myös suunnittelijan työ on silloin yksilöllisyyteen pyrkivää ja lähempänä ostavia asiakkaita.
 
Kuinka kuluttajien ostopäätökset vaikuttavat vaatesuunnittelijan työhön?

Suunnittelun ja mallistojen myyntiluvuista saadaan tietoa, jota voidaan hyödyntää. Ostopäätökset näkyvät paitsi myyntiluvuissa, niin myös myyntipaikoista saaduilla palautteilla. Kauppiaat tuntevat hyvin asiakkaansa. Nämä myyntiluvut vaikuttavat siihen mitä kauppiaat haluavat ja tilaavat suunnittelijalta. Kuluttajien ostopäätökset on ratkaiseva tekijä siihen mitä mallistoja suunnittelija suunnittelee.

Mitä tarkoittaa, ”Ihminen todellistuu pukeutumisen myötä (pukeutumisfilosofia)”?

Yleisenä suunnittelijan lähtökohta-ajatteluna voi asian ilmaista persoonallisuuden ja oman identiteetin näkymisenä vaatetetussa olemuksessa. Ihminen toteuttaa pukeutuessaan omaa itseään ja valitsee vaatteet, joissa tuntee viihtyvänsä. Myös katsoja tunnistaa persoonallisuudesta ja käyttäjästä asioita, joita vaatetus viestittää.

Miten paljon yksilön persoonalliseen pukeutumiseen vaikuttaa sen hetken ilmiöt?

Jokaisella aikakaudella on erilaisia ilmiöitä ja elämme niiden keskellä. Ilmiöihin liittyy myös käsityksiä pukeutumisesta ja niitä ilmaisevista trendeistä. Ilmiöt näkyvät erilaisilla asioilla kuten sisustuksessa, vaatetuksessa, harrastuksissa, musiikissa, ruuassa jne.  Ympäröivä maailma tuottaa ilmiöitä ja megatrendejä, jotka sisältävät uuden ajattelun tai toiminnan. Yksilö voi soveltaa omalle persoonallisuudelle sopivan tuoteympäristön ja vaatetuksen korostamalla rohkeutta pukeutumisessaan tai seuraamalla omaa sosiaalista viitekehystään kuulua joukkoon.
Picture
Picture
Picture
Tätä mieltä on eräs miespuolinen tuttavani, kun häneltä asiaa kysyin.

"Mielestäni naisten ja miesten pukeutuminen tulisi pitää erillään, mutta myös hameesta saataisiin miehelle toimiva ja näyttävä vaate, kun se suunnitellaan miehen anatomialle. Värit, kuosit, osia naisten vaatteista olisi tervetullut lisä miesten arkipukeutumiseen."

”Ihmisen pitää olla kotonaan vaate päällä, muutoin se näkyy suorituksena.”
SHL-Sonja Lahtinen valokuvaaja sonja@sonjalahtinen.com 0451104765 shl.kuvat.fi
0 Comments



Leave a Reply.

    kategoriat

    All
    Etusivu
    Kehopositiivinen Valokuvaus
    Minna Stailaa
    Studiossa Tapahtunutta
    Tiesitkö?

    arkisto

    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    February 2019
    August 2018
    July 2018

VALOKUVAAJA HELSINKI

SHL-sonja  lahtinen

Y-tunnus 2891306-3

pUHELIN

045 110 4765

EMAIL

sonja@sonjalahtinen.com

studio

Mikkolantie 1 A 4. krs
​00640 Helsinki
Picture
Picture
  • Etusivu
  • Portfolio
  • Yhteystiedot
  • Minun tarinani
  • Blogi